Εκδηλώσεις στη Μύκονο

Εκδηλώσεις
'IMG_3970' - Μύκονος
'IMG_3970' - Attribution: Laura Evans

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι γιορτές και τα πανηγύρια του νησιού. Οι μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης τιμώνται με λαμπρότητα και αναβιώνονται οι παραδόσεις του παρελθόντος. Επίσης, οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Μύκονο ποικίλλουν κάθε χρόνο. Πολύ δημοφιλείς είναι αυτές που οργανώνονται στη Δημοτική Πινακοθήκη που φιλοξενεί κατά καιρούς διάφορες εκθέσεις, καθώς και εκείνες που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Προβολής και Ανάπτυξης Μυκόνου, η οποία συντονίζει το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι». Μην ξεχνάτε και το ετήσιο γκέι φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα σε διαφορετικά μέρη κάθε φορά. Τα περισσότερα πανηγύρια συνοδεύονται από καλό φαγητό και χορό, όπως ο συρτός, ο μπάλος και ο μπαλλαριστός. Και πάντα μπορείτε να βρείτε σε κοντινή απόσταση υπαίθριες αγορές, όπου μπορείτε να αγοράσετε όμορφα σουβενίρ.

* Σε ορισμένες περιοχές, την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά λένε τα κάλαντα κρατώντας αναμμένα φανάρια ή μουσικά όργανα.

* Στο καρναβάλι ξεχωρίζουν οι μεταμφιεσμένοι «κουκούγεροι», ενώ παραδοσιακό έθιμο είναι ο Κλήδονας -ένα αγόρι φέρνει από το πηγάδι το «αμίλητο νερό» και το βάζει σε μια κατσαρόλα όπου ο καθένας ρίχνει ένα αντικείμενο, το «ριζικάρι». Την επόμενη μέρα βάζει το χέρι του στο δοχείο και πριν από το τράβηγμα ενός «ριζικάριου», κάθε κοπέλα λέει ένα στιχάκι.

* Την Πρωτομαγιά οι κάτοικοι κάνουν στεφάνια που τα καίνε στις 24 Ιουνίου, τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Φωταριστή, όπου ανάβουν μια μεγάλη φωτιά και την πηδούν πάνω από τρεις φορές για καλή τύχη και υγεία.

* Επισκεφθείτε το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα (27 Ιουλίου) στο Μαράθι, καθώς γίνεται στο μεσαιωνικό μοναστήρι της περιοχής.

* Την Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, που γιορτάζεται στο εκκλησάκι του Σταυρού στο αεροδρόμιο και στο Λαογραφικό Μουσείο Μυκόνου, στις 14 Σεπτεμβρίου.

* Η γιορτή της συγκομιδής, γιορτάζεται τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου στο Γεωργικό Μουσείο. Χωρικοί συγκεντρώνονται με τις οικογένειές τους, φέρνουν μαζί τους φαγητό και κρασί, ψήνουν ψωμί στο φούρνο, χορεύουν και οι μουσικοί παίζουν γκάιντες και ντουμπάκι.

* Τα Χοιροσφάγια (η γιορτή του χοίρου) γιορτάζονται σε όλη την Μύκονο σε διάφορα μικρά και μεγάλα πανηγύρια στα χωριά, ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Επίσης, ο Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Μυκόνου κάθε Οκτώβριο γιορτάζει τα χοιροσφάγια σε κάποιο εμπορικό κέντρο ή σε ένα εστιατόριο, με παραδοσιακά τραγούδια και λιχουδιές.

* Τα Μπαλόσια είναι το άνοιγμα εορτασμού της ναυτικής περιόδου. Την ημέρα των Φώτων (6η Ιανουαρίου), μετά τον Αγιασμό των Υδάτων, ο Σύλλογος Γυναικών αναβιώνει το έθιμο του Μπάλου στο κέντρο της πόλης της Μυκόνου, με τραγούδια και φαγητό.

* Την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου, στα Άνω Μερά είναι γνωστό το πανηγύρι μπροστά από το Μοναστήρι της Παναγίας Τουρλιανής.

Σημειώστε τα πιο γνωστά πανηγύρια του νησιού

• 30 Ιουνίου των Αποστόλων (Γιορτή των ψαράδων)
• 26 Ιουλίου της Αγίας Παρασκευής
• 27 Ιουλίου του Αγίου Παντελεήμονα (Μαράθι)
• 15 Αυγούστου της Παναγίας της Τουρλιανής (Άνω Μερά)
• 6 Δεκεμβρίου του Αγίου Νικολάου