Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου

Αρχαιολογικό
'Ancient Delos' - Μύκονος
'Ancient Delos' - Attribution: Graham McLellan

Ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα και βρίσκεται στο λόφο πάνω από το λιμάνι του νησιού. Χτιστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1905, για να στεγάσει τα ευρήματα από τις ανασκαφές στη γειτονική Ρήνεια.

Το κτίριο στην αρχική του μορφή είχε νεοκλασικό σχέδιο, αλλά σε επισκευές και προσθήκες από το 1935 και το 1970 πήρε κυκλαδίτικη μορφή με επίπεδες στέγες. Πηγαίνετε πίσω στο παρελθόν και φανταστείτε πώς ζούσαν οι ντόπιοι. Θαυμάστε τα διάσημα αγγεία τους, τα επιβλητικά αγάλματα και τα περίτεχνα κοσμήματα. Και να θυμάστε ότι εκείνα τα χρόνια μπορεί να έχουν περάσει, αλλά η ομορφιά τους παραμένει μέχρι σήμερα...

Το μουσείο περιλαμβάνει έξι δωμάτια που στεγάζουν συλλογές γλυπτών και τάφων της Ρήνειας, αλλά και σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές στη Μύκονο. Επίσης, η πλούσια συλλογή κεραμικών είναι αντιπροσωπευτική της κυκλαδικής αγγειογραφίας, καθώς περιλαμβάνει κεραμικά αγγεία των κυκλαδίτικων εργαστηρίων που χρονολογούνται από τον 9ο και 8ο αιώνα π.Χ. Το πιο γνωστό έκθεμα είναι ο ταφικός πιθαμφορέας με ανάγλυφα από την πτώση της Τροίας, στην αίθουσα Ε. Στον ίδιο όροφο, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν την κεραμική των Μηλίων, μελανόμορφα αγγεία από τις Κλαζομενές της Ιωνίας και δύο μεγάλους γαμικούς λέβητες. Στην αίθουσα Δ εκτίθενται επιτύμβιες στήλες από τη Ρήνεια, από τις οποίες ξεχωρίζει η στήλη της Τέρτιας Οράριας. Στην αίθουσα Α υπάρχουν αγγεία της Μυκόνου, μινιατούρες, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και όπλα. Στη στοά που έχει διαμορφωθεί στο πίσω μέρος έχουν τοποθετηθεί επιτύμβιες στήλες, αγάλματα, επιγραφές και μία πώρινη σαρκοφάγος από τη Ρήνεια.

Το μουσείο λειτουργεί καθημερινά (εκτός Δευτέρας) και ώρες 8:30-15:00, τηλ. 22890-22325.