Αξιοθέατα στο νησί της Μυκόνου

Αξιοθέατα
'Delos Lions' - Μύκονος
'Delos Lions' - Attribution: Randy Levine

Η Μύκονος είναι γνωστή ως το νησί των πάρτι και πραγματικά είναι! Αλλά είναι επίσης ένας πολύ όμορφος προορισμός με πολλά αξιοθέατα. Αποτελεί μια ξεχωριστή τοποθεσία σε ολόκληρο το Αιγαίο, συνδυάζοντας την κοσμική ζωή με το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα. Αξίζει να περιηγηθεί κανείς στη Χώρα της Μυκόνου, η οποία έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Η πολεοδομική της σύνθεση, σε σχήμα πετάλου, με τα πλακόστρωτα σοκάκια και το συνδυασμό του λευκού με το μπλε και το κόκκινο στις πόρτες και τα μπαλκόνια αποτελεί ξεχωριστό δείγμα αρχιτεκτονικής. Περπατήστε στα στενά πέτρινα δρομάκια με το αεράκι να σας φυσάει, θαυμάστε τα κομψά καταστήματα, δοκιμάστε αμυγδαλωτά και διασκεδάστε στα μικρά καφέ με techno μουσική. Στη συνέχεια, βρείτε ένα μέρος για να καθίσετε και απολαύστε το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα πίσω από τους ανεμόμυλους και τις βαρκούλες στο νερό.

Η Βενετία στη Μύκονο

Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τη Μικρή Βενετία. Μια δημοφιλής γειτονιά που ονομάστηκε έτσι γιατί τα σπίτια είναι χτισμένα πάνω από τη θάλασσα. Περπατήστε στα Ματογιάννια, μια κοσμοπολίτικη περιοχή στην καρδιά της πόλης της Μυκόνου. Πηγαίνετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1905 και φιλοξενεί ευρήματα από τη γειτονική Ρήνεια. Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου είναι μικρό, αλλά έχει μεταξύ άλλων σημαντικές αρχαιολογικές συλλογές κεραμικής, γλυπτών, αγγείων και επιτύμβιων στήλων, που έχουν μετακινηθεί από την αρχαία Δήλο, τη γενέτειρα του Απόλλωνα, του θεού του φωτός. Κάντε επίσης μια επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο, στους χώρους του οποίου εκτίθενται αντικείμενα που προβάλλουν τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Ελλάδας από την αρχαιότητα εως σήμερα. Αξιοθέατα αποτελούν και η συνοικία Κάστρο, το αρχοντικό του Μαλούχου που στεγάζει το Λαογραφικό Μουσείο της Μυκόνου, ο παραδοσιακός αργαλειός της Ιωάννας, οι Κάτω Μύλοι, χαρακτηριστική εικόνα του νησιού, ο Μύλος του Μπόνη, που λειτουργεί ως αγροτομουσείο.

Αν αγαπάτε την τέχνη, πηγαίνετε στην Δημοτική Πινακοθήκη, όπου μπορείτε να θαυμάσετε έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Περάστε μια βόλτα από το υπαίθριο αμφιθέατρο, τον Μυκηναϊκό τάφο (14ος-13ος αι.) και το συντριβάνι. Στο νησί υπάρχουν πάνω από 600 εκκλησίες διαφόρων τύπων, αλλά και παμπάλαια μοναστήρια, όπως το Μαράθι, ένα μοναστήρι-κάστρο, με τετράγωνο σχήμα, που ιδρύθηκε από τους μοναχούς Γεράσιμο και Καμπουράκη, το 1665. Η μονή διαθέτει όμορφες εικόνες. Δείτε επίσης την εκκλησία της Παναγίας Παραπορτιανής από τον 15ο αιώνα και τις «κουσιεγιάρες», εκκλησίες κτισμένες η μία δίπλα στην άλλη.

Η Μύκονος έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Σε διάφορα μέρη της οι επισκέπτες του νησιού μπορούν να δουν διατηρημένους πύργους. Ένας από αυτούς είναι η Μαυροσπηλιά στην οποία βρέθηκαν πολλά εργαλεία και αντικείμενα της νεολιθικής εποχής. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε μυκηναϊκούς τάφους από τον 15ο αιώνα π.Χ. Πολύ κοντά στην Μύκονο είναι η Δήλος, το ιερό νησί του Απόλλωνα, η οποία κατοικούταν από τις αρχές του 10ου π.Χ. αιώνα. Ολόκληρο το νησί είναι σήμερα ένα ανοιχτό μουσείο. Αξίζει να επισκεφθείτε και τον φάρο του Αρμενιστή στο ομώνυμο ακρωτήριο, που χτίστηκε το 1890 και έχει ύψος 10 μέτρα, τον τάφο της Φτελιάς και το λόφο του Παλαιόκαστρου, όπου μπορείτε να δείτε τα ίχνη αρχαίων και βυζαντινών χρόνων. Στις αγροικίες ανακαλύψτε τους «περιστεριώνες», με την κομψή διακόσμηση και τη λειτουργικότητα στην εκτροφή περιστεριών. Πηρατε μια μικρή γεύση, όπως όμως μπορείτε να φανταστείτε, έχετε πολλά να κάνετε στο νησί!